Recept

Humr americký s restovanými tymiánovými brambory

Suroviny:

  • 500 g humr americký
  • 2 limetky
  • mořská sůl
  • černý pepř
  • extra pan. olivový olej
  • 3 hrsti salátu baby leaf
  • 500 g brambor
  • 2 cibulky
  • 1 vajíčko
  • čerstvý tymián
  • česnek

 

Potřebujeme:

  • velký hrnec
  • kuchařský nůž
  • kleště na korýše
  • vidlička na korýše
  • oválný mělký talíř nebo
  • servírovací tác
  • flambovací pistole

Příprava a vaření humra

Ve větším hrnci přivedeme osolenou vodu k varu, až klokotá varem rychle do ní hodíme živého humra hlavou napřed a přidržíme jej chvilku vařečkou pod vodou. Humra vážícího 500 g vaříme okolo 10 minut, ne déle jinak je jeho maso tuhé. Při vaření dáváme pozor, abychom nepoškodili tykadla. Uvařený humr má výraznou oranžovou až červenou barvu, po vyjmutí z hrnce ho necháme 10 minut odpočinout v připravené vodní lázni.

Porcování humra

Při porcování nejprve oddělíme klepeta, dále odlomíme ocas, tělo humra použijeme jako dekoraci na talíři. Ocas dlaní zmáčkneme až křupne, krunýř odstraníme a obereme maso. Maso z klepet a kloubů získáme tak, že tupou stranou nože uhodíme do krunýře, který se odlomí a maso obereme. Získané maso omyjeme štětcem namočeným ve studené vodě. Nakrájené proužky masa vyskládáme na připravený mělký talíř nebo servírovací tác.

Restované brambory s cibulí a tymiánem

Omyté a očištěné brambory nakrájíme na kostky a ve vroucí osolené vodě uvaříme do poloměkka. Scedíme a opečeme v rozehřáté pánvi s olivovým olejem dozlatova. Osolíme, pepříme, přidáme kolečka česneku a posypeme tymiánem. Poté přidáme cibulky nakrájené na kolečka. Restujeme, až kolečka cibulky a brambory změknou. Přidáme jedno vajíčko, které dobře promícháme, osmahneme a počkáme až vajíčko ztuhne do požadovaného stavu. Na závěr můžeme přílohu posypat mladou cibulkou nebo pažitkou.

Servírování

Na připravený mělký talíř položíme nakrájené plátky limetky, naservírujeme salát baby leaf, na něj položíme krunýř humra, do něj servírujeme porci restovaných brambor a po stranách položíme kousky humřího masa. Humří maso flambujeme, aby se zatáhlo a bylo křupavější. Naservírované maso můžeme polít olivovým olejem a osolit hrubozrnnou solí.

Dobrou chuť